Cum sa verifici sanatatea bateriei si cum sa imbunatatesti durata bateriei unui MacBook - refurbished
Blog

Cum sa verifici sanatatea bateriei si cum sa imbunatatesti durata bateriei unui MacBook

Bateriile reprezintă o componenta vitală pentru utilizatorii de laptopuri. Ele reduc portabilitatea dispozitivului. Deci, dacă dețineți un Macbook (sau intenționați să dețineți unul), este posibil să vă întrebați despre durata bateriei sale, cum puteți verifica starea bateriei și ce puteți face pentru a îmbunătăți durata sa de funcționare.

Am considerat că vă putem ajuta, elaborând acest articol cuprinzător despre bateriile MacBook. În el, acoperim următoarele:

  • Ce tipuri de baterii folosesc Macbook-urile?
  • Ce afectează durata bateriei și durata de funcționare a bateriei Macbook-ului?
  • Cum să verifici starea bateriei Macbook-ului?
  • Cum să îmbunătățești durata bateriei Macbook-ului?


CE TIPURI DE BATERII FOLOSESC MAC-URILE?
Bateriile găsite în Mac-uri folosesc tehnologia de litiu-ion (Li-ion). Bateriile Li-ion sunt cea mai comună alegere pentru produsele de consum, deoarece au o densitate mare de energie, sunt comparativ ușoare și au o durată de viață lungă.

Cu toate acestea, toate bateriile sunt componente consumabile și, în timp, își pierd eficacitatea de a păstra o încărcătură. Bateriile Li-ion nu fac excepție.

CE AFECTEAZĂ DURATA BATERIEI ȘI VIAȚA UTILĂ A BATERIEI MAC-ULUI?
Înainte de a detalia acest aspect, merită să definim cativa termeni tehnici cheie pe care Apple îi folosește atunci când vorbește despre baterii și starea bateriei:

Număr de cicluri de încărcare: Se așteaptă ca bateriile să funcționeze pentru un anumit număr de cicluri. Acest număr reprezintă suma ciclurilor de descărcare totală și parțială pe parcursul vieții bateriei.

Capacitatea de încărcare completă: Măsurată în mAH (miliamperi-oră), aceasta se referă la cantitatea de energie pe care bateria o poate conține, mai puțin energia necesară pentru oprirea dispozitivului. Această valoare scade pe măsură ce bateria se descarcă cu utilizarea și vârsta.

Sarcina: Cantitatea de activitate realizată de o sarcină sau sarcini. Anumite procese intensive din punct de vedere energetic pun o încărcare mai mare pe baterie și conduc la o durată de funcționare mult redusă per încărcare.

Când vorbim despre durata bateriei, ne referim la durata de funcționare sau la timpul pe care un dispozitiv, cum ar fi MacBook-ul dvs. îl poate folosi înainte de a fi necesar să-l încărcați. Între timp, viața utilă a bateriei este perioada de timp în care o baterie rezistă până când trebuie înlocuită.

Viața utilă a unei baterii depinde nu numai de vârsta sa, ci și de vârsta chimică. Vârsta chimică a unei baterii poate fi afectată de istoricul de utilizare și temperatură.

UTILIZARE
Utilizarea programelor care sunt solicitante sau care pun o încărcare mare va reduce semnificativ durata de funcționare a bateriei. În timpul testelor, am constatat că rularea unei convorbiri Zoom cu patru participanți a redus durata de viață a bateriei unui MacBook Pro de 16 inci la mai puțin de 3 ore. Acest lucru reprezintă o scădere semnificativă față de cifra anunțată de Apple de 11 ore pentru acest model. În utilizarea reală, cifrele privind durata de viață a bateriei ale Apple sunt dificil de obținut, dar exemplul nostru arată cum o aplicație aparent simplă poate avea un efect semnificativ asupra puterii bateriei.

Aplicatii cu un consum de baterie mai mare decât de obicei sunt Chrome, Zoom, aplicațiile din suita Adobe (Premiere Pro, Photoshop, Illustrator, etc.) și Final Cut Pro. Activități precum vizionarea de videoclipuri în flux, redarea muzicii prin difuzoarele interne și conectarea dispozitivelor periferice externe contribuie la încărcarea bateriei. Setările sistemului, cum ar fi luminozitatea ecranului și momentul în care ecranul intră în modul de repaus, au, de asemenea, un impact semnificativ.

ISTORICUL TEMPERATURII
Bateriile Li-ion au o limita de temperatură de operare de la 10 la 35°C. Sub această limită sau peste ea, capacitatea de încărcare este redusă. Stocarea sau utilizarea prelungită la temperaturi în afara acestui interval va degrada permanent capacitatea de încărcare. Aceste temperaturi pot fi ușor depășite dacă Mac-ul este lăsat într-o mașină într-o zi caldă de vară sau într-o seară rece de iarnă.

CUM SĂ VERIFICI STAREA BATERIEI MAC-ULUI?
Când vine vorba de Mac-uri, există două modalități prin care poți verifica starea bateriei: prin verificarea capacității și a utilizării.

CAPACITATE
Capacitatea unei baterii reprezintă câtă încărcare poate ține. Când este nouă, o baterie ar trebui să păstreze 99-100% din capacitatea sa de încărcare completă. În timp, capacitatea de încărcare completă va scădea în mod natural ca rezultat al utilizării și a numărului crescut de cicluri de încărcare. Apple sugerează că bateriile lor ar trebui să reziste la 1000 de cicluri de încărcare înainte ca capacitatea de încărcare completă să se deterioreze semnificativ.

Capacitatea de încărcare completă și numărul de cicluri de încărcare pot fi verificate pe un Mac făcând clic pe semnul Apple în partea de sus, selectând "Despre acest Mac", apoi accesând "Raportul de sistem..." și referindu-se la rândul "Putere" în meniul înglobat al Hardware-ului.

cum sa verifici bateria macbook

cum sa verifici bateria macbook

cum sa verifici bateria macbook

UTILIZARE
macOS Big Sur introduce o nouă unealtă pentru a verifica utilizarea bateriei, găsită în Preferințele de sistem.

cum sa verifici bateria macbook

cum sa verifici bateria macbook

Panoul Baterie din Preferințele de sistem vă permite să vedeți cât de repede bateria se descarcă în 24 de ore și 10 zile. Cu toate acestea, acest lucru nu vă spune exact ce cauzează scăderea încărcării bateriei. Pentru a vedea ce aplicații sau procese încarcă bateria, puteți face clic pe pictograma bateriei din bara de meniu, care vă va informa cu privire la aplicațiile care "Utilizează o energie semnificativă". (În funcție de cât de mult a deteriorat bateria, ar putea afișa și mesaje precum „baterie în service” sau „înlocuiți acum” dacă aveți nevoie de o baterie nouă.)

CUM SĂ ÎMBUNĂTĂȚEȘTI DURATA BATERIEI MAC-ULUI?
Iată 5 moduri simple prin care poți îmbunătăți durata bateriei Mac:

  1. Încearcă să ajustezi luminozitatea ecranului astfel încât să nu fie la 100% (nici prea scăzută încât să nu poți vedea ce este pe ecran).
  2. Evită supraîncălzirea laptopului. Aceasta se poate întâmpla dacă rulezi aplicații care consumă multe resurse sau îl lași în lumina directă a soarelui pentru perioade îndelungate.
  3. După ce știi care aplicații sau procese au cel mai mare impact asupra duratei de viață a bateriei, ia în considerare limitarea utilizării sau închiderea lor.
  4. Similar cu punctul de mai sus, dacă browserul tău implicit este Chrome, ia în considerare trecerea la Safari. Acesta din urmă este mai eficient și mai simplu. Uită-te mai jos la ce spune legendarul Walt Mossberg (jurnalist și moderator american de tehnologie) despre asta.
  5. Dispozitive conectate - Deconectează și scoate perifericele și închide aplicațiile care nu sunt în uz. Asigură-te că MacBook-ul tău este conectat și pornit atunci când îl folosești pentru a încărca alte dispozitive prin USB. Altfel, acele dispozitive pot descărca bateria MacBook-ului mai repede decât de obicei.


Sperăm că vei găsi sfaturile de mai sus utile. La Refurbished toate dispozitivele noastre sunt verificate pentru a ne asigura că bateriile au mai puțin de 500 de cicluri de încărcare, pentru a ne asigura că durata bateriei nu va afecta productivitatea ta în mișcare! De ce nu arunci o privire la unele dintre cele mai recente opțiuni de MacBook Air și MacBook Pro pe care le avem disponibile?

Precedent
Cum sa resetezi MacBook-ul la setarile din fabrica
Următor
Apple lanseaza MacBook Air M3 cu performante mai ridicate